SURÇİ AŞİRETİ

Esas  Yerleşkeleri,Musul civari il Süleymaniye’dir.  Kürt aşiretleri içinde köklü bir tarihe sahip olup, özellikle İran topraklarında hanedanlıklar kurmuş olan Baban  Kürtlerinin bir kolu olduğu kabul edilmektedir. Kürt aşiretleri araştırmacısı Sir Mark Sykes, 1900’lü yıllarda  Surçilerin  3.000 aileden fazla olduğunu ve  bunların yaklaşık 1000 ailesinin  göçebe hayatı yaşadıklarını yazmaktadır. Babanların bir kolu olduğu kabul edilmesine rağmen   oldukça  büyük bir aşirettir. Mardin civarında yaklaşık 30 köyleri vardır.  Kuzey Irakta ki Musul vilayetinin  tapu kayıtlarının bu ailenin elinde olduğu iddia edilmektedir. Musul, Mardin Süleymaniye dışında  Büyük Zap havzası ile Dohuk, Akra, Erbil, Musul, Harir, Halifan, Şaklava ve Soran'da yaygın olan Surçi Aşireti, K.Irak'ın en güçlü aşiretlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Rewanduz’a kadar olan bölgede de  çok sayıda Surçi  yerleşkeleri vardır.  

Türkiye ve  Irak  dışında,Suriye, Libya ve Bazı arap ülkelerinde de Surçi  aşireti mensupları yaşamaktadır. Büyük zap ile Rewanduz  civarındaki Surçi aileleri genelde Mamekanlı aşireti ile aynı bölgeyi paylaşmaktadır. Musul ve Süleymaniye taraflarında ise, Caf, Berazi ve zend aşireti ile  kaynaşmış durumdadırlar.

Rewanduz’lu Mehmet  Paşa  Baban ve Surçi’lerin zayıfladığı  dönemlerde, Bradost ve  Şirvan aşiretlerine ait yerleri  ele geçirdikten sonra Xoşnavi ve Surçi aşiretlerinin yaşadığı  bazı yerleri’de ele geçirmiştir. Ancak , Bağdat  Valisi Ali Rıza paşa’nın çabaları  Rewanduzlu Mehmet paşa’yı durduramayınca, Osmanlı devleti bölge’de huzuru sağlamak amacı ile Sıvas valisi eski sadrazam Reşit Paşayı gönderince Mehmet paşa eski topraklarına çekilerek  zap ettiği toprakları eski  sahiplerine terk etmek zorunda kaldı. 

1833 yılında Kör Muhammed paşa’nın amcalarını tutuklattıktan sonra kurduğu hükümette, Şirvan, Bradost ve Surçi ailelerine de hükümetinde  yer ve yetki vermişti. Oldukça Misafirperver ve yardım sever bir aşiret olduğu ifade edilir.

Bu aşirete neden Surçi  denildiği net olarak tespit edilememişse de,bazı kaynaklar  Surçilerin Urfa’nın Suruç ilçesinde ayrılarak Musul civarına göç ettiklerinden, kendilerine   Suruç’tan gelenler anlamına gelen “Surçi” yani Suruç halkı  denildiği ve  bu nedenle kendilerine Surçi denildiğini iddia etmektedirler. Ancak bu rivayet  sadece sözlü anlatımlara dayanmaktadır.

Ayrıca Turabidin aşiretlerinde olan Surgucu veya Sürgücü  aşireti ile bağlantılarının olup olmadığı net olarak bilinmemektedir.

 

 

Derleme Memedé Kazım

www.semskiasireti.com


kaynak:
Muhammed Emin Zeki Beg(Kürtler ve Kürdistan)
Mark Sykes(The Kurdish Tribes otf the ottoman empires)

Araştırmalarımız sürüyor, İlave ve Düzeltmeler yapılacaktır. Bu Aşiret hakkındaki doğru bilgilerinizi bizimle paylaşınız.

UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz. Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder