Hem sunni hemde Alevi-Şii mensupları bulunan bu aşiretin kökeni hakkında bir çok araştırmalar yapılmıştır. Bazıları Oğuzların oniki oymağından olan Bayat aşiretinin bir kolu olduğunu kimileri ise Harzemşahların çok önemli unsurlarından olan bir kürt aşireti olduğunu ve Moğolların Harzemşahları yenmesinden sonra Zorla getirilip Irak kürdistanına yerleştirildiğini iddia etmektedir. Şeyh Hasanlıların yaşadıkları yer ve inançları söz konusu olduğunda akla gelen yegane bölge olarak, Dersim, Elazığ, Baskil, Çemişkezek ve Harput yöreleri ile iç anadoluda yaşayan şii bir aşiret olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa Bu aşiretin sunni olan ve % 100 kürtçe konuşanlarıda mevcuttur. Zira Adılcevaz’ın aydınlar (Kazoğan) köyü, Arin, Kort, ve patnos ile Erciş cıvarında da yaşayanları mevcuttur. Ayrıca bu aşiretin başka bir oymağı olan Butika (veya Butikhan) aşireti Midyat-idil yolunun güneyi, Nusaybinin doğusunda yerleşik olup sunnidirler ve kırmanci kürtçesi konuşmaktadırlar.
Tarih akışı içinde Şeyh Hasanlılar incelendiğinde Seyyidanlı kolu, Bahşişli oymakları ile beraber aynı boydan oldukları anlaşılmaktadır. Bu boylar orta anadolu ,Trakya ve Toroslarda yaşadıklarını görmekteyiz. Bir kısmı göçebe olarak yaşamlarını idame etmektedirler.
Şeyh Hasananlı Aşiretlerine isminin Harzemşahlar döneminde yaşayan Hasan isimli bir erenden aldığı ve bu zat zamanında Bayat aşiretinden ayrıldığı tahmin edilmektedir.
Fırat havsasında kendi adına bir köy kurarak buraya yerleştiği iddia edilse de tarih başlangıçları Kuzey Iraktır. Zira 12.yüzyılda Moğollar tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Aktif ve bilge kişiliği ile tanınan Şeyh Hasan’ın Iraktan ayrılarak Harput, Baskil ve Dersim yöresine geldiğiğni iddia eden kaynakların Türkmen soyundan oluğu gerekçesi ile Irakta fazla barınamadığı ve dolayısı ile bu bölgelere geldiğini savunmaktadırlar. İbrahim Sıbğatullah El Haydarı eserinde Bu bölgeye Sultan 4.Muratın doğu seferi sırasında yerleştirildiğini yazmaktadır.
Günümüzde bu aşirete bağlı bir çok oymakların ayrıldığını görmekteyiz. Bunlar başlıca; Karabali, Abbas, Ferhat, Kargın, Laçin, Bahtiyar(bu aşiretin Mardin ve Diyarbakır bölgelerinde yaygın olan Bahtiyari aşireti ile bağlantılarının olup olmadığı net olarak tespit edilememiştir.), Bütikhan., Gülabi, Iksor, Komeş, Karikali, aşiretleridir. Çemişkezek Bölgesinin Alaaddin Keykubat döneminde ele geçirildikten sonra bu aşirete bağışlandığını tarihi belgeler doğrulamaktadır. Bu nedenle Şeyh Hasanlıların Türk oğuz boylarının bir oymağından olduğu tezini güçlendirmektedir. Zira gerek Türk olan Moğollar , Selçuklular ve gerekse Osmanlı Padişahı 4. Murat tarafından korunarak muhtelif bölgelere yerleştirildiğini görmekteyiz.
DERLEME:MEMEDÊ KAZIM
ARAŞTIRMA SÜRÜYOR. İLAVE VE DÜZELTMELER YAPILACAKTIR.
BİLGİLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ.
UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.
Ben şıxseyit aşiretindenim🖐️🖐️
YanıtlaSilDenizli. İstanbul (Ümraniye Kurfallı aydınlar.)kocaeli Kartepe. Ankara Mamak.Eskişehir.izmir. illerinde de yaşamaktadırlar
YanıtlaSilErzincan ili üzümlü ilçesi Karacalar köyü, büyüklerimiz şeyh hesen aşiretininden olduğumuzu söylerlerdi aynı zamanda milan veya milan aşiretide de erdi, kırmana dil konuşulur ki oda unutulmaya yüz tutuyor, büyüklerimiz Elazığ, Tunceli üzerinden geldiğimizden bahseder yakın çevrede bu dili kullanan tek köy bizim ki. Köy kurucusunun Karaca topal olduğu anlatılır iki kardeş diğer kardeşin resul oda Sivas a göçmüş diye anlatılır ama yazılı kaynaklarımı yok malesef, Karacalar köyü hakkında bilgi varmı varsa paylaşabilir isiniz
YanıtlaSilMehmet Ceylan
YanıtlaSilkaracalarmurat009@gmail.com
Şéx heseni,heyderan aşiretini bir caldiranlinin bilmiyor olması çok ilginç. En az çaldıranda 35 köyü var. En az. Şengelli,meleyi,etmaneki,İski,mamesi,entoyi. Bunları bilmemek şaşırttı.
YanıtlaSilŞengeli aşiretinin kaç köyü var genel olarak
SilYaşadıkları köyler:dasına pertağ dero alikelle şorık norşin Özdemir toklucak geymez xaca nordin üzümlü beldesi aşağı İnci kamışli bısi şeytanawa selekutu 30 u geçiyor bir ara saydım göç etmişler genel olarak bati tarafına İran da da var Suriye de kamışluda var ırak tada var dağınık Bir aşiret kolu.ewdo eslo cindo azo rutto ewliya belo 7 babadan oluşuyor
Sil