BUTIKAN, BUTIKİ AŞİRETİ

..

BUTIKÂ AŞİRETİ

Butika aşireti Midyat-idil yolunun güneyi, Nusaybinin doğusunda yerleşiktir. Aşiret kerboran yakınlarındaki, İzar köyünden gelmedir. Liderleri tılsakan köyünden tılsaqanê Ferho ve Batêlê köyünden Mala Hassê Bereket’tir. Hala nusaybin’de yaşayan Mala Hassê Bereket, bereketoğlu soyadını taşımaktadır.

Aşiretin mardin'de yaşayanları Müslüman olup, Kürtçe konuşmaktadır. Süryani ve yezidi yoktur.

 

BUTİKÂ AŞİRETİ KÖYLERİ

TILSEQAN

BATÊLÊ

ABDIKÂ

SERKANIİ

MAMOLAN- Seyyidler yaşamaktadır.

GENDİ-Seyyidler yaşamaktadır

Tüm köyler Kürtçe konuşmaktadır.

 KAYNAK;ALTAN TAN


İlave  Bilgi: (1)

Kığı ilçesi yöresinde  yaşayan ve kırmanci lehçesi ile konuşan Alevi Butikanlılar Yeşilgöl,Elmalı,Dinarbey,Yağmurpınar,Döşengi, Karlıova 'da  yaşarlar..Bu aşiretin bazı kolları  Muş ili Varto ilçesi ile Erzurum ili Hınıs ilçesinde yaşarlar. Bu bölgede oturan Butikanlılar ile Mardin  Kerboran civarında yaşayan sunni Butikanlılar arasında  bir bağlantı olup olmadığı bilinmemektedir.

İlave  Bilgi: (2)

1750 yılında Kürt,Arap,Hint ve İran halklarının  yaşama biçimlerin  politik ve bilimsel yönden  incelemek üzere görevlendirilen Danimarka uyruklu Alman Carsten Niebuhr'in  Butika veya Butaki aşireti ile ilgili izlenimi şöyle idi; Midyat Dağı veya Cebel Tor bölgesinde  Kürtler ve yezidi,ler meskündür. Bunların Türk yöneticisinden kaygıları yoktur ve hemen hemen hiç haraç vermezler.En önemli aileleri; Dakkasi, Batuki,(Butika) Ashiti ve M'hallamilerdir. Bunlar kendi öz dillerini konuşurken M'hallamiler Arapçayı benimsemişlerdi.

İlave Bilgi: (3)
1987 yılında yayınlanan Aşiretler raporuna göre; Bingöl'ün Kiği ve Erzurumun Çat ilçesinde oturan Butikanlıların sayısı 3.000 kişidir(1987 Yılı) 
Dil:Kırmanç Kürtçesi,  İnanç:Alevi Yaşadıkları yerler: Kiği ilçesi,Kaşıklı,Yeşilgöl,Elmalı, Dinarbey,Yağmurpınar, Döşengi Köyleri,
Karlıova İlçesinde ise bir kaç aile vardır.

Erzurumun çat İlçesinde de oturan aileler mevcut olup, yurda bağlıdırlar, Civar aşiretlerden Zimtekliler ile pek anlaşamazlar.

Gümüşhanede bulunan ve  Butkanlı olarak bilinenlerin sayısı 272 kişidir(1987 yılı) Dil:kırmanç Kürtçesi, İnanç: Caferi-Alevi olup,keklit ilçesi Oğuz Köyünde otururlar.Erzincan,Sivas,Erzurum,Tunceli ve Bingöl hudutlar içinde aynı adı taşıyan aşiret ve kabileler ile ilgilidirler. Yerleşik hayat sürerler,Yeni nesil kürtçeyi unutmuştur.Sadece yaşlılar kürtçe konuşmaktadırlar.


EKLENEN YORUM VE BİLGİLER

Email : zirincan73@hotmail.com

Yorum:

sayın site yöneticisi,bu bilgiler eksik,butika aşireti köyleri +zewık(midyat ratafından gelen karaşka ve dorika aileleri ikamet ediyor),gundıke dorıka(midyat tarafından gelen dorika ailesi ikamet ediyor)xanık (mahmude zero ikamet ediyor) ve aşiret reisi olarak tanıttığınz insanlar sadece aşiretin hele tılseQanda oturan FERHO butika bile sayılmıyor,bereket oğulları belirtildiği gibi HESE nin ailesindn,BUTİKA aşireti kollara ayrılmıştır her kolun bir sorumlusu var,ileri gelenii.iyi çalışmalar

Esmer - 25/03/2014 - 19:52
Butiki (Butikan, Buti)ler Elazigin Karakocan ve Bingolun Kexi ilcesinin disinda, Erzincan, Kars , Bayburt ve Kirshir de yasamaktadir..Yezidi Kurdlerinin arasindada bu asiret bulunmakta.

UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.

Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...

1 yorum:

  1. Butik dediğiniz orjinal Boxti asiretidir yani Botan aşireti çok tarihe dayanan bir aşiret olduğu için her yörede farklı lecelerle anılır kurtcede isim türemesi çoktur aşiret olarak Botan buti botyan boti butikan olarak farklı yerlerde anılır aşiretin Orhun ismi boxtidir zamanla x düşmüş geneli boti olarak bilinir bu sitenin bilgi hakinda hiç bir alakanız yok

    YanıtlaSil