BRADOST AŞİRETİ

..

Bradost aşireti Köran aşiretinin bir kabilesidir. Tarihte kendi adlarına bir beylik kurmuşlardır. Fakat aşiret reisleri kendilerini Berazi aşireti reisi Hilal Bin Bedir Al Barazi’nin soyundan kabul etmektedirler.

Bradost Beyliği’nin ana aşireti ise Ako olarak bilinen bir aşirettir. Bu aşiret günümüzde Irak sınırları içinde Kandil Dağı civarında yaşamaktadır.    Bradostların ilk bilinen beyi Gazi Kıran unvanıyla ünlenmiş Ahmet Bey’dir. Kızılbaş Alevilerine karşı mücadele yapmakla meşhur olmuştur. Bu adamın binlerce Aleviyi kılıçtan geçirdiği rivayet edilir.

 Buna rağmen Şah Tahmasb tarafından siyasi nedenlerle himaye görmüştür. Abbas Azavi; Ako aşiretinin Bilbasi aşiretinin bir kabilesi olduğunu söylemektedir. Fakat reislerinin aynı aşiretten olmadığını, yabancı olmalarına rağmen aşiret tarafından reis olarak kabul gördüğünü ileri sürmektedir. Gazi Kıran Tahmasb’dan bir ara vazgeçerek Yavuz Selim tarafına geçmiştir

 

ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİ

1-Eleh Bey

Bradost aşiretinin hükümdarlandandır. Dımdım şehitlerinin intikamını al¬mak amacıyla, Dımdım Kalesi'ne saldırdı. Adamlarıyla birlikte kalenin Kızılbaş olan muhafızını öldürüp içerde savunmaya hazırlandılar. Bamt'u paylaştıkları sırada çıkan yangında Eleh Bey'in yüzü yanınca arkadaşlarıyla birlikte kaleyi terketmek zorunda kaldılar

2-Emirhan Bradost

Bradost aşiretine mensup emirlerden birisi olan Emirhan Bey, Dımdım Kalesi'nin savunmasında adını tarihe yazdırdı. Soran Hakimi Ömer Bey'e yaptığı yardımdan dolayı, savaş esnasında bir elini kaybetti. Bu olaydan sonra Emirhan Yekdest adıyla anılmaya başlandı. Birince Şah Abbas Azerbaycan'ı aldıktansonra Emirhan, Şah Abbas'm yanına gitti. Şah ona çok saygı gösterdi. Kesilenelinin yerine mücevheratla işlenmiş altın bir el yaptırarak, kendisine hediye etti.Aynca Emirhan'ı han lakabıyla ödüllendirdi. Mergever, Tergever, Urmiye ve Şınonahiyelerini ona bıraktı. Şah fermamyla onu Bradost Aşireti'nin reisi olaraktayin etti. Şah'ın yardımıyla Urmiye şehrine yakın Dımdım kalesini restore etti.Çünkü, burada Emirhan ile Şiiler arasında mezhep ihtilafından dolayı soğukluk vardı. Şii Mezhebi'ne bağlı emirler Azerbaycan hakiminin teşvikiyle Emirhan'ıŞah'a şikayett ettiler. Ondan Dımdım Kalesi'nin onarılmasına izin vermemesini istediler. Ancak Emirhan, Şah'm emrini dinlemeden kalenin tamirat işlerini bitir¬di. Şah bunun üzerine, Emirhan'm Bradost aşireti üzerindeki etkisini azaltmaya çalıştı. Osmanlı Devleti'nden kaçan ve eşkiyalıkla tanınan Celali isyancalarından10 bin kişiyi Bradost bölgesine yerleştirmek istedi. Ancak Emirhan bu isteğe karşı çıktı. Bunun üzerine İran ordusu H.1017 (M. 1609) yılı Şaban ayının 26.günü Emirhan'a saldınp Domdom (Dımdım)Kalesi'ni muhasaraya aldı.İranlı yazar iskender Mensi, kaleyi savunan Kürtleri ve onlann kahramanlığını üstün bir şekilde nitelendirerek şöyle demiştir: "Savunmada gerçek kahra¬manlık ve şeceatı gösteren Kürtler, vatanları için ölümü bile göze alacaklarınıbu örnekle sergilediler." (Kürtlerin bu olayda ortaya koydukları kahramanlığı öğrenmek istiyorsanız, Kitab-ı Hulasatu Kurd ve Kürdistan adlı kitaba bakınız.)Kürtler bir yıl bu kaleyi savundular. Sonunda savunmadan vazgeçip kaleden dışarı çıktılar. Kaleyi kuşatmaya alan orduyla şiddetli bir çatışmaya girip, sonunakadar savaştılar.

3-Evliya Bey

Bradost ailesine mensup olan Budak Bey'in oğludur. Hicri 11. yüzyılın başlanndaSumay Hakimliği'ni yapan Evliya Bey, Bidisli Şerefhan'ın çağdaşıdır.

4-Budak Bey

Bradost ailesine mensup olan Şah Muhammed'in oğludur. Babası öldüktensonra Sultan 11. Selim'in fermamyla imaretini teslim aldı. Ancak uzun süre hü¬kümdarlık yapamadan öldü.

Araştırmalarımız sürüyor. İlave ve düzeltmeler yapılacaktır.

Memedé Kazım



UYARI: SİTEMİZİN TÜM HAKLARI SAKLI OLUP, İNTERNET ÜZERİNDEN YAYIN YAPMAKTADIR.
BİLGİLER İZİNSİZ VE KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ. 

1 yorum: