..
Bidri veya Beni Bidr-i Aşireti
Kökleri çok eskilere dayanan bir aşirettir. İslamiyetin orta doğuya ve mezopotamya ya yayılması ile Arap yarım adası ile Basra körfezi arasındaki bir bölgeden Mezopotamya ya geldikleri bilinmektedir. Peygamber Efendimizin (Sav) torunlarından Hazreti Hüseyin'in soyundan geldiklerini iddia ederler.Bazı kaynaklar ise Bidri Aşiretinin Xerzan veya Ğarzan aşiretinin Beleki koluna bağlı bir aşiret olduğunu ve Bedirhan isimli bir şahsın torunları olduğunu anlatırlar.
Beni Bedir veya Bidri aşireti arap kökenli bir aşiret olmasına rağmen Kürt aşiretleri içinde kalmalarından dolayı ekseriyetle Kürtçe ve Türkçe konuşmaktadırlar. İslam fetihleri ile beraber bölgeye gelen Beni Bekir, Gays, Beni Takhrip ve Beni Tamim Aşiretleri ile beraber göç etmişlerdir. Bidri’ler ilk yerleşkeleri Siirt ,Mardin,Tillo, Sason,Batman ve Hasankeyf yöresidir. Kırsal’da yaşayanlar ile Diyarbakır’ın güneyi ile Batman ve Midyat civarına kadar olan bu arap aşiretleri Hem Kürt Aşiretleri içinde hemde Mervani devleti içinde zamanla kürtleştiler veya Kürt kültürü ile değişime uğradılar. Ancak günümüzde hala arapça konuşan kesimleri vardır.10.Asırda özellikle Mervani Kürt Devleti döneminde sarayda kürtçe konuşulmasıından dolayı da kürtleşmelerine etken olmuştur. Daha sonra bu devlet içinde tıpkı kürtler gibi Beylikler ve Mirliklere bölünerek çeşitli boylara ayrıldılar. Bu mirlikler içinde kürtçe konuşulması ile arap aşiretler arasında ciddi şekilde kürtleşme oldu. Bidri Aşireti Merwanilerin dağılmasından sonra bölgenin hakimiyetini ele geçiren ,Hamdani, Zengi ve Arap Ukeyli Emirliklerin içinde kalmayıp Kürdistanın çeşitli coğrafyalarına dağılarak Kürtlerin içinde ve Selçukluların egemen oldukları bölgelerde yaşamayı tercih ettiler.
Malazgirt savaşı sonrasındaki sosyal hareketlenmeler dolayı Kürdistanın çeşitli bölgelerine dağılmalar başladı ve bir çok kollar türedi, bunların belli başlıları, Şego(Şégo), Yusuf Hemdık,Bedirghani, Cellali(Bu ismin ünlü Celali aşireti ile karıştırılmamamsı gerekir.Zira Celaliler farklı bir Kürt aşiretidir),Sormi,İsa İzbani,Nasıri, Babûri, azmiki,Sewéşi,Degnigi, Mughsi,,Resuliyan,Bilali,İzbani ve yaqubi(Yada Akubi) gibi kollardan müteşekkildir. Bu kollar Doğu ve Güney doğu gölgelerine yayılarak çeşitli Beylik ve Devletlerin himayesinde yaşamışlardır. Özellikle Eyyubiler döneminde Beni Bidri aşireti önemli görevler üstlenmiştir. Duyumlara dayalı olup kaynağı belli olmayan bazı bilgilere göre Bidri’lerin bir kolu olan Şégo(Şego)'ların Selahaddin-i Eyyubinin Amcası Sirguh’un torunları olduğundan bahisle kendilerine Şigo veya Şego denildiğini iddia etseler de bu kaynak doğru değildir. Çünkü Selahaddin-i Eyyubi Şeddadiler soyundan olan Revadi veya Rawadi Kürtlerindendir.Bu aşiret Azerbaycan tarafından gelmiştir.
Muhammed Emin Zeki Beg 1931 yılında yayınlamış olduğu Kurd ve Kurdistan tarihi isimli eserinde, bu aşiretin kollarından Malaşégo,Bidri,Bozıkan ile Küryan kollarından bahseder.Bu kollardan Bozıkan'ların 180 aile ve Küryan'larında aynı şekilde 180 aileden oluşmakta olup,Bitlis ile Diyarbakır arasındaki coğrafyada yaşadıklarını ifade eder.
Muhammed Emin Zeki Beg 1931 yılında yayınlamış olduğu Kurd ve Kurdistan tarihi isimli eserinde, bu aşiretin kollarından Malaşégo,Bidri,Bozıkan ile Küryan kollarından bahseder.Bu kollardan Bozıkan'ların 180 aile ve Küryan'larında aynı şekilde 180 aileden oluşmakta olup,Bitlis ile Diyarbakır arasındaki coğrafyada yaşadıklarını ifade eder.
Bidri veya Beni Bedir olarak bilinen bu aşiret, günümüz de özellikle Muş Hasköy ve köylerinde, (Simlak, Havadorik, Yekmal, migrakom) Batman,Sason Siirt,Mutki, Bitlis, Tatvan ve Diyarbakır’ın bazı bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bidri’lerin Kollarından Şigo(Şego) Sason, Kozluk, Mutki ve Güroymak ilçe ve köylerinde Tatvan’ın bazı köylerinde yaşamaktadır.
Devletçi bir politika izldeikleri bilinen Bidriler Her iki cihan harbinde de doğu cephelerinde görev aldıkları ve çok sayıda şehit verdikleri anlatılır. Ancak Bidrilerin en büyük kollarından Şegolar özellikle Sason isyanında Derviş Ağa vasıtası ile ön ayak olarak isyana katılmışlardır.
Bulundukları bölgelerde yerleşik hayatı benimseyen Bidriler, genelde halk arasında saygın bir aşirettir. İlim ve eğitime önem veren doğunun modern İslam kültünü iyi takip ederler.
Kürtçe konuştukları gibi hala ana dillerini muhafaza edenleride mevcuttur. Türkiyenin muhtelif büyük şehirlerine dağılan Bidrilerin yanı sıra yurt dışında da yaşayanları vardır.
Derleme:Memedé Kazım
Araştırmalarımız sürüyor. İlave ve düzeltmeler yapılacaktır. Seviyeli yorum ve ilave bilgilerinizi bekliyoruz. saygılarımızla
UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.
Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz
Çankırı-yapraklı ilçe Belibedir Köyünün bu aşiretle ilgisi var mıdır? Cevabnızı bekliyorum.
YanıtlaSilBıdri nasır kaça kişi ler
YanıtlaSilBurada çok yanlış bilgilerde var. Sanki rast gele yazılmış. Şego lar bidri değildir. Bidri asiretinin kardeşidir.
YanıtlaSilBıdri aşireti seyitmi
YanıtlaSilbizdev
YanıtlaSilbizdec bıdrı asıretındenız sadace kurucusu öldu ama devem edıyu soyu mustsssssssssssss bitlıstev vanda golırmakta
YanıtlaSil