Bazı kolları Urfa ve Siverekte yaşayan Bawi veya Bab Aşiretinin ilk kökenlerini, tarihçiler İran’ın Loristan bölgesindeki kürt aşiretleri içinde gösterir. Tarih-i Güzide isimli eser, Lor halkını 2 ana kola ayırır. Ayrıca bu kolloarda kendi aralarında sekiz küçük guruba ayırırlar. Bunlar Sahi,Arsan,Arki ve Beyhi gibi aşiretler idi lor Lehçesi ile konuşurlar ancak Lor değillerdir.
Şu andaki lorlar ise dört bölüme ayrılır, bunlar;Mamsani, Kohgeloyi, Bahtiyari ve Lori Asli Aşiretleridir. Bawi aşireti bu aşiretlerden Kohgeloyi gurubuna bağlı bir aşirettir.
İranda kalan Bawi aşiretinin bazı kolları her ne kadar Farslar ile diğer İran aşiretlerine karışmışsa da hala Kürt kültürünü ve Kürt kimliklerini korurlar.Ağacari ve Çeki aşiretleride tıpkı Bawi aşireti gibi Kohgeloyi aşiretinden ayrılmış kollardır. Bu üç aşirette ayrıca kendi aralarında bir çok kollara ayrılmışlardır. İslam ansiklopedisine göre, Kohgeloyi aşiretine bağlı Bawi aşiretinin de içinde olduğu diğer iki aşiret ile beraber 1881 yılı itibari ile nüfuslarının 140.000 kişi’den oluşmaktaydı.
Kürt araştırmacısı Mösyö Major Rabino’ya göre, Bawi’ler bu gün yaşadıkları bölgeye Şah Abbas ve Vali Hüseyin Han tarafından nakledilmişler, ancak asıl nakledilme ve topraklarında ayırma işlemi Kerim Han Zend tarafından yapılmış ve bir kısmı da Şiraz’a nakledilmişlerdir. Kaçari hükümeti döneminde de büyük eziyet ve sürgünler görmüşlerdir.
Bu aşirete neden Bawi veya Babi isminin verildiği henüz doğrulanamamıştır. Ancak, İslam ansiklopedisi , Mesaliku’l Absar isimli esere dayanarak şu bilgiyi verir, Şehresor taraflarında iki aşiret yaşardı, bunlardan biri “Baser” de yaşardı, bu isim zamanla babiriye olarak değişmiştir. Araştırmacı Sir Mark Syke’e göre ise Babi isminin kaynağı şudur; Baba isimli bir inanç liderleri nedeni ile Bunlara Babiler denilmektedir. 1900’lü yıllarda Kışın yerleşik hayat sürerken yazın büyük arap çadırlarına benzeyen çadırlarda göçebe şeklinde yaşadıklarını yazmaktadır. Ancak ekseriyeti yerleşik hayatı benimserler.
Kohgeloyi aşiretleri içinde Türkmen ve zazalar da zamanla karışarak erimişlerdir.
Yukarıda derlenen bilgiler başka arşiv belgeleri ile kısmen doğrulanamdığın dan, bazı eksiklikler olabilir, bu konuda araştırmalarımız sürüyor, ilave ve düzeltmeler yapılacaktır.
Sizlere daha sağlıklı ve doğru bilgileri verebilmemiz için, Bawi veya Babi aşireti ile ilgili bilgilerinizi bizimle paylaşınız.
Derleme :Memedé Kazım
Kaynak:
1-Muhammed Emin Zeki Beg (Kürdistan Tarihi)
2-Mark Sykes ( The Kurdish Tribes of The Ottoman Empire)
2-Major Robino Makaleleri
Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder