Balekurdi veya Belekurdi aşireti tıpkı Bilbaşı konfederasyonuna bağlı diğer aşiretler gibi Kökenleri Sasani hükümdarı Nuşirevana dayandığı iddia edilmektedir. Bilbaşi ve Kovalisi ortaklığı Bilindiği üzere 24 aşiret 12’şerli iki konfedarasyon halinde birleşerek Rojki aşiretini meydana getirmişlerdi. Balekurdi’ler Bu iki konfederasyonun en önemli ayağı Bilbaşi ‘lerden ayrılmış bir koldur. Bilbaşi federasyonuna bağlı aşiretlerin tamamı kendilerini, ünlü sahabe Halid Bin Velid’in soyundan kabul ederler.
Balekurdilerin bağlı olduğu Bilbaşi konfedersayon aşiretleri Önce Şehrisor daha sonra da İrandaki Lahican bölgesinden gelmişlerdir. Buradan göçleri İran’daki Baban Bölgesinde yaşayan Mirbasıki aşireti ile giriştikleri savaş nedeni ile olmuştur. Mukrilere bağlı olan mirbasıkiler Dönemin hükümdarının desteğini alarak Bilbaşı aşiretlerini buradan çıkarabilmiştir. Lahican ve Baban topraklarından gelerek Bitlis’in Modkan (Mutki) İlçesinin Tab isimli beldesine yerleşirler. Daha sonra Siirt ,Eruh ile Kuzey Irak’taki diğer şehirlere dağılmışlardır. Şerefname bu savaşın nedeninden bahsetmez ancak, Abbas Azavi bu savaşın Toprak mülkiyeti sebebi ile çıktığını iddia eder.
Şeref Han’ın yazdığı Şerefname’den aktarılan rivayete göre, bu aşiretler Bitlis ve Sason (Hazzo)’u David adlı bir Gürcü kraldan ele geçirmişlerdi.
Günümüzde Siirt, Bitlis , Eruh,İran,Kuzey Irak ve Van civarında ağırlıklı olarak yaşamaktadırlar. Bazı resmi olmayan kaynaklar Bilbaşi kollarının (Balekurdiler dahil) Kuzey Irak’taki Sindi aşireti ile akraba olduklarını yazmaktadır. Ancak Bu tezi destekleyecek kesin belgeler mevcut değildir. Bu konu Sadece sözlü anlatımlara dayandığı için kaynağı doğrulanamamıştır. Ünlü kürdolog ve yazar Dr.Fritiz Van bölgesinde yaşayan Balekurdi’leri Şikaki aşireti içinde gösterir ve Van yöresine Hamza beg isimli bir bey tarafından geldiklerini yazmaktadır. Yapılan araştırmalarda Dr.Fritiz’in bu tezini destekleyecek başka bilgi olmadığı gibi, Hamza Beg Şikaki aşiretinden olmayıp Şemski aşiretinin önemli şahsiyetlerinden olduğu anlaşılmıştır.Şikakiler gibi bir çok aşiret Hamza bey ile beraber Kuzey Irak’tan Botan’a daha sonrada Van yöresine göç etmişlerdir. Balekurdilerde bu dönemde Şemskiler ve Şikakiler ile beraber göç etmiş olabilirler.
Özellikle Siirt,Eruh ,Bitlis,Kuzey Irak ve Van çevresine yerleşen Balekurdi aşireti mensupları önceleri göçebe halinde yaşarken , günümüzde yerleşik bir hayat sürdürmektedirler. Botan civarında yaşarlarken Fınık Kalesi en önemli kaleleri idi bu dönemde Fınık Kalesinin Emiri Abbas Han idi.Burayı Selahaddin-i Eyyubinin soyundan olan Melikan’lardan almışlardı.
Tıpkı Bilbaşilerin diğer kolları gibi Kırsal kesimlerde yaşayanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraşırlar, barışçıl ve iyi diyalog kurabilen bir aşiret olarak bilinir. Araştırmacı Mark Sykes 1906 yılında yayımladığı bir makalesinde bu aşiretin bir kısmının “semi-nomadic” yani yarı göçebe hayatı yaşadığını ileri sürmektedir.
Derleme Memedé Kazım
Araştırmalarımız sürüyor.İlave ve düzeltmeler yapılacaktır.
UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz. Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...
Çalışamalarınızda çokça Dr. Fritz'e atıf yapıyorsunuz lakin kendisi Naci İsmail Pelister'dir. "Kürdler, Tarihi ve İçtimai Tedkîkat kitabını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Kürdlerin Türklüğe asimilasyonu, İttihat ve Terakki’nin temel bir politikasıdır. Sözü edilen Kürdler, Tarihi ve İçtimai Tedkîkat kitabı, bu asimilasyon projesinin yaşama geçmesi için hazırlanan bir kitaptır." İsmail beşikçi
YanıtlaSil