ALHAS, ALXAS AŞİRETİ

Mehmet Emin Zeki Beg'e göre bu aşiret 1931 yılı verilerine göre 500 aileden oluşmakta ve göçebe ve yarı göçebe olarak Halep Dağının güney doğusunda, Besni, Kahraman Maraş, Sıvas ve malatya dolaylarında yaşarlar.Aşiretin isminin bu bölgede oluştuğu tahmin edilmektedir. İngiliz araştırmacı DSir Mark Sykes Alxas Aşiretinin ismini ve yaşadığı şu şekilde açıklamaktadır;Alxas (Al-Xass): 500 haneden oluşan bir aşirettir. Halep’in güneydoğusunda Alxas adlı bir dağ vardır. Aşiretin adını bu dağdan aldığını tahmin ediyorum(Mark Sykes-Osmanlı Topraklarındaki Kürt Aşiretleri) Alhas Aşireti’nin şimdiki yerleşim alanı olan K.Maraş ili Elbistan ilçesine bağlı Aktil köyüne Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nin Baraz Aşireti’nden kopup geldiği ve bu kopmanın bir anlaşmazlık sonucu olduğu kesin olmamakla birlikte yaygın olarak bilinmektedir. Bu kopmanın Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemine denk geldiği ve ayrıca Osmanlıdaki iskan politikası (kavga eden aşiretlerden birini başka yere göç ettirmesi) sonucu ayrıca Baraz Aşireti içerisindeki iç hesaplaşmalar sonucu göç ettiği bilinmektedir. Alhaslılar Türkiye’de Sivas ili Zara ilçesi Cimitli Köyü’nde, Adıyaman Gölbaşı, Sivas ilin İmranlı ilçesi Aydoğan Köyü (Örenik), Kahraman Maraş,Manisa, Denizli, Aydın, Muğla ve Dersim’de oldukları köylerle ve aileler bazında fark edilmektedir.Alhaslıların Elbistan’da ilk yerleşim yerinin Büyük Köy denilen yani Kürtçe Digır diye isimlendirilen yerin olduğu burada da kalıntıların bunu desteklediği anlaşılmıştır. Alhaslıların önceden göçebe bir aşiret olduğu biliniyor. Bugünkü yerleşim alanlarını bir kurnazlıkla Küreciklilerden ve Gaziantep’in Araban çölüne göç eden bir Türk-Sunni olan Kızık aşiretinden aldığı bilinmektedir. Alhaslıların nereden geldiği konusu üzerine birçok küçük araştırma olmasına rağmen; bu yazılarda Urfalılara göre Siverekten, Muşlulara göre Hormek (Xormek) Aşiretinin bir parçası, Nuri Dersimi’ye göre Dersim kökenli olduğu yazılmaktadır. Maraş Bölgesindeki Alhaslılar: 1987 yılı verilerine göre; nüfusları 7,500 kişi, Mezhep: Alevi Kızılbaş, Dil:Kırmanç İkamet Yerleri;Elbistan İlçe Merkezi, Yeşilköy,Kalaycık köyü,Sevdili köyleri,Topallı,Gözecik,Toprakhisar,Yalakköy,Yoğunsöğüt,Yalıntaş,Beştepe ve Aksakal köyleri Afşin İlçesi;İnci köy, kaşanlı, Haticepınar,Oğlakkaya,Örenli,Tarlacık, Yazıbelen, kabakulak, tepebaşı obaları, Kaynak:kısmen Alxas.net Şerefname Mark Sykes (Ottonom Empr.of Kurds) Aşiretler Raporu(2000' doğru Dergisi)

3 yorum:

  1. Afşin İlçesi; İnci köy, Kaşanlı, Haticepınar,Örenli kesinlikle Alhas/Alxas DEGIL.

    YanıtlaSil
  2. adıyaman besni de dedemin kardeşi ve biz malatya doğanşehir karaterzi çat mezrası dedemin babası elbistandan gelmişler.

    YanıtlaSil
  3. Alhas köyü gelisimizi 1520 .siverek Diyarbakira hazro I ilçesi .gelme ler siverek gelişim hazro nerde gelmişler Erzulum horoşan da ilçesi iran ili horsan dan gelmişler siverek alhas köyü iran te Dili sasani ve devleti iran milatan önce sasani dili farzica devleti pertler devleti oldu iran kükümizdir horosan siverekte zaza konusuyoruz maraşa ilçsi siverek alhas ta gittiler elbistana büyüklerimiz diyordu büyük köyü te gitmişler misafir ol lmmuslar alvi olmuşlar soruyolar etrafimiz alvi oldumiz için ondan nüfüs az ondan oldu iran horosan erzulum horosan Diyarbakir hazro siverek alhas köyü miz siverek den mereş gittiler akrbimizdir elbistan alhas lar biz karbmizdir suniyiz Diyerbakir ta siverkte suniyiz diyerbakir hazo ziyaritmiz var hasan zeraki ziareti.Diyarbakir hazoro aşiret Adi zirikik...alhsa kucak ve küçük göl hadro bu köyler akrebalar .bu köylülerden soyadi alhas ta alhas .kucakköyü te Altınyüzük ve kucakli .kücükgöl köyü te soyadi kock .hadro köyü soyadi bucak . bağlı köylerimiz var nüfüsmüz baha gelişmiş ...

    YanıtlaSil