Ekseriyetle Mardin ve Turabidin civarında yaşayan bir aşirettir. Abbasiler döneminde önce Cizre havzasına yerleşip daha sonra başka bölgelere yayılmışlardır.
Müslüman,Yezidi ve Hiristiyanlardan oluşur, ayrıca şu boyları vardır;
1-Mizizax: yaklaşık 400 aileden müteşekkil olup, müslüman kürtlerdendirler.
2-Savur: Bunlara Sur kalesi sakinleri de denir, Hiristiyan ve müslümanlardan meydana gelmişlerdir.
3-Mahelmi: Yaklaşık 800 ailedir,Kendi iddialarına göre, hiristiyanlıktan müslümanlığa geçiş yapmışlardır. Asıl kökenleri Kürt ve araplara dayanır. Hala hiristiyan olan kolları mevcuttur.
4-Haruni Aşireti: Yaklaşık 750 aileden meydana gelmiştir. Kürt orijinlidirler, Bu aşiret içinde tahmini 100 aile kadar yakubi inancını benimseyen Haruniler de yaşamaktadır.
5-Dılmamıkan: Turabidin aşiretinin bir boyudur ve içlerinde arapça konuşanlar da vardır.
6-Durkan:Yaklaşık 120 ailedir. Müslüman ve hiristiyan karışık yaşarlar.
7-Moman: Müslüman olan ve kurmanci lehçesini konuşan bu gurp yaklaşık 600 ailedir. İçlerinde tahmini 90 kadar hiristiyan aile yaşamaktadır.
8-Havarka/Hovéerkan: Oldukça büyük bir aşiret olup yaklaşık 1800 ailedir. Yarısı müslüman diğer yarısı ise hiristiyandır ve kurmanci lehçesini konuşurlar.Öyle anlaşılıyorki bu Havarka ile Yezidi olan Havariler arasaında bir bağ vardır.
9-Selahan: Bu aşiret hakkında henüz detaylı bilgilere ulaşılamamıştır.(Not:Elinizde Bu aşiret hakkında bilgi varsa bizimle paylaşabilirsiniz)
10-Gergeri: Takriben 500 aileden oluşan ve siyah kıl çadırlarda yaşayan bu oymak, tarım ve hayvancılıkla uğraşır.Müslüman olup kurmanci lehçesi konuşurlar.
11-Dasıkan:Bu oymak, 900 aile civarındadır, Kurmanci lehçesi konuşan Dasıkanlılar Müslüman,hiristiyan ve Yezidilerden oluşur.
12-Elyan: Bu oymakta oldukça büyük bir nüfusa sahiptir. Yaklaşık 1.200 aile olup, Müslüman, hiristiyan ve yezidilerden meydana gelmiştir. Kurmanci lehçesi ile konuşurlar.
13-Mazıdağ:Bu aşiret hakkında henüz detaylı bilgilere ulaşılamamıştır.(Not:Elinizde Bu aşiret hakkında bilgi varsa bizimle paylaşabilirsiniz)
NOT: yukarıda aile sayılarını veren rakamlar 1930 yılı verilerine dayanmaktadır. Dolayısı ile günümüzde sayıları daha da fazladır.
Kaynak:Muhammed Emin Zeki Beg(Kurd ve Kurdistan Tarihi.1931)
Derleme Memedé Kazım
Araştırmalarımız sürüyor, ilave ve düzeltmeler yapılacaktır
UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder