ŞİDAN, ŞİDANLI AŞİRETİ

Şidan Aşireti, çoğunlukla Hakkari,Beytüşebab, van  ve Gürpınar (Özellikle Nordiz bölgesi), Sokan(Yeni ismi:Çatakdibi) taraflarında yaşarlar. İlk ataları  Xana Mezin denilen yerden gelmiştir.  Hertuşi(Ertuşi) aşiretinin bir kolu olan mend veya Mendan  aşiretine bağlıdır. Kendilerine Şidan veya Şidani denilmesinin sebebi,  Şida (Şide) isimli bir Bey’in torunları olmasından kaynaklanmaktadır.

Yaklaşık 23 köy ve mezrası bulunan Şidanlılar ekseriyetle  tarım ve hayvancılıkla uğraşırlar. Hayvancılığı Caliyan, waré Feqiya,Şiwekor,Meydana Koliyan,Kanisipi  gibi yayla ve mezralarda yaparlar.

Gelenek ve göreneklerine   çok bağlı olan Şidan’lılarda aile kavramı çok önemli olup, son derece  misafirperverdirler.

Şidan aşiret yönetimi, Yakın tarihte vefat eden aşiret reisi Kaya Öner’in dedesi olan Ömer Axa, daha sonra Kaya Bey’in babası Temér Axa ve ondan sonrada Kaya Öner tarafından yönetildi.

Günümüzde ise Kaya Öner’in büyük oğlu Faysal Öner, dedelerinden kalan mirası, Kürt kimlik sahiplenmesiyle aşiret cemaati içinde sürdürüyor.

1914 – 18  yılları arasında yaşanan Seferberlikte  diğer aşiretler gibi kısmen zorunlu göçe tabi olarak hakkarinin güney tarafları ile  ırak kürdistanına gidenler olduğu sözlü beyanlarla anlatılmaktadır. Savaş  yıllarında   seferberlik için çağrılan yaklaşık 90 eli silahlı kişilerden ancak 3 kişinin  geri döndüğü rivayet edilir.

Devletin Doğu illerinde uyguladığı Korucuk  sistemi içinde görev almayan Şidanlılar, Sultan 2.Abdulhamit’in Doğu sınırlarını güvence altına almak ve  Kürt aşiretlerini  kontrol altında tutmak amacıyla kurmuş olduğu hamidiye Alaylarında 350 suvari 300 piyade olmak üzere 650 kişi  ile Hakkari livasında görev yapmışlardır

Derleme:Memedé Kazım


Araştırmalarımız devam ediyor, ilave ve düzeltmeler yapılacaktır.



UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder