Muhammediye, Hamidiye veya Mubariz Kek Aşireti

..Mazencan, Birve, Sahme, ve Beraniye bölgesi aşiretlerindendir. Bu bölge Mazencani denilen, sayıları beş yüzü geçmeyen ve Muhammediye nispet edilen bir Kürt aşiretin bölgesidir. Kendisine hitaben yazılan eski yazışma metinlerinde adı bulunan Mubariz Kek’in aşiretidir ve kendilerine “Hamidiye” adı da verilir. Çünkü bu grup, sayıları bin savaşçıdan az olmayan bir Kürt gruptur ve emirleri; Abbasi hilafet devletinin emirlerinden olan Mubariz Kek’tir. Asıl adı “Kek” olan bu Emire Hilafet Divanında  “Mubarizuddin” lakabı verildiği gibi, ayrıca kendisine Salah da denirdi. Bu zata, çeşitli vaatler  yapıldığı gibi, kendisine hediyeler geldiğinde kabul eder, bir o kadarını da kendisi ekler, sonra da hepsini sadaka olarak dağıtırdı. (Kaynak: Ta’if adındaki eser.) Hülagu devletinde de büyük bir makama ve yere sahip olan bu emir; devlet tarafından Erbil ve çevresine de vekaleten idareci olarak tayin edildiği sırada aynı zamanda devlet, Akraşuş’u da tümüyle ona verdi, ardından da Herat ile Tıl Heftun’u buraya ilave etti. (Mesailik ve el-Kamil’de bu isim Herar olarak geçer ve doğru olanda budur.) Doksan (90) yaşını aşmasına rağmen himmet ve azmi gençlerin himmet ve azmine hala denk olan bu zat; yirmi yıl kadar emirlik ve valilik görevinde bulunduktan sonra hayata gözlerini yumdu. Bu gelişmelerden sonra yerine oğlu İzzeddin geçti ve yönetimde babasının metodunu aynen takip etti. Böylece babasına güzel bir halef olduğu gibi, Tatar ve Mısır ülkesinin kralları katındaki konumu daha da yükseldi. Bundan sonra yerine geçen kardeşi Necmeddin Hıdır da bası ile kardeşinin yolunda yürüdü ve Mısır sultanları ile Şam valilerinin saraylarına muhteşem edebiyat ve belagat örneği yazışmalarda bulundu. Ardından oğlu kendisinin yerine geçti, o da önceki seleflerin yolunu takip etti, böylece emirlik kendi hanedanında kaldı. İşte yazışmalarda adı geçen ve kendisinden Akraşuş sahibi olarak bahsedilen, ayrıca Mısır sultanlarıyla anlaşması olan emir, bu zattır.


Derleme: Solin

Kaynak.Kürtler ve Kürdistan  Tarihi
(M.Z.E.Beg.1931)

UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.

Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan  hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder