Bütün aşiret yazarları her nedense Barzan veya Barazan (Irak kısmı) aşireti ile Barzani şeyhlerini aynı gruptan sayarlar. Hâlbuki Barzan aşireti ile Barzani ailesinin münasebeti sadece bu ailenin aşiretin şeyhliğini yapmasından başka bir şey değildir. Zaten bütün aşiretlerde bir şeyh ailesinin bulunması nerede ise farz derecesinde telaki edilir. Tarihte hiçbir aşiret yoktur ki şeyhi olmasın. Bu nedenle biz herhangi bir topluluğun aşiret olup olmadığını araştırırken şeyhleri kimlerdir, mollaları var mıdır diye sorarız. Şayet yoksa aşiret değil belki kabile veya ata, malbattır. Berazilerin ana vatanlarının neresi olduğunu Türkiye Berazilerini anlatırken izah etmiştik.
Fakat tarihte iki grup Berazi bulunmaktadır. Bunlardan birinci kısım Hasanoyi Berazileri ikincisi Süleymani Berazileridir. Her iki grup da tarihte beylik kurmuşlardır. İşte bunlardan Hasanoyi Berazilerinin bir kısmı günümüzde Barzan’da Süleymaniye Berazileri ise Suruç, Birecik, Ağrı, Aynularap, Carablus, Şam, Halep gibi şehirlerde yaşamaktadır. Bu iki grubun ana şehirleri Kirmanşah yakınlarındaki Barazı (Şahbaraz) şehri ve dağlarıdır. Bu şehirden bölgeye dağılmışlardır. Bir grubu Hamadan, Dinaver civarında bir beylik kurmuş bir grubu da Kulp ve civarında Süleynamiye Beyliği’ne katılmıştır. Günümüzde her iki Berazi grubunun da şeyhleri vardır.
Suruç Berazilerinin şeyhleri Kösan ve Ziyaret köylerinde Şeyh Hüseyin çocukları ve Şeyh Bozan çocuklarıdır. Irak Berazilerinin şeyhleri ise Abdulselam ailesidir. (Barzani olarak lakaplandırılmışlardır.) Dinaver Berazilerinin dağılmasından sonraki hayatları meçhuldür. Ancak Zap Nehri civarına ve Hakkari yakınlarına yerleştikleri bilinmektedir. Ancak bu bölgede çoğunlukta olan Zibari aşireti federasyonuna tabi olmuşlardır. Tıpkı Kulp Berazilerinin Süleymani federasyonuna katılmaları gibi. Hasanveyh Berazilerinin beyliğinin sona eriş tarihi Miladi 1096’dır.
Bu tarihten sonraki bir devirde Hasanveyh Berazileri dağılarak bir grubu Zap Nehri civarına, Barzan’a gelmiştir. Kurdukları köyler ve kasabalar kendi aşiretlerinin adıyla adlandırılmıştır. Barzani ailesi Hilafeti Nehri ailesinden almışlardır.
Şeyh Mesut’e Berazi bu ailenin ilk tarikat şeyhidir. Tarikatı seyidlik yoluyla değil halifelik yoluyla almışlardır. Günüzde şeyhlikleri hala devam etmektedir.
ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİ
1-Muhammed bin Ahmet
İbni Barzan adıyla tanınan Ahmet, Irak'ın kuzeydoğusunda ki meşhur Barzan Kürtler'ine mensuptur. Ailesi Kürdistan'dan Anadolu'nun bazı bölgelerine yapılan göçler esnasında İskilip'e yerleşti. Muhammed bin Ahmet'de burada doğdu.Şezeret el-Zehep adlı eserde Ahmet'in İskilipte doğup büyüdüğünü, buradaki346alimlerden ders aldığını ve H.983 (M.1575) yılında vefat ettiğini yazmaktadır. ElMevla Ebu Suud'dan ayrılmayan Ahmet, okuldan okula geçerek fetva izni aldı.Arapça diline iyice hakim olduktan sonra edebiyat alanında ileri bir düzeye gel¬di. H.983 yılında İstanbul'da vefat etti. (Avni)
UYARI: SİTEMİZİN TÜM HAKLARI SAKLI OLUP, İNTERNET ÜZERİNDEN YAYIN YAPMAKTADIR.
İZİNSİZ VE KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder